Podjetnik Slavko Verbovšek želi s posebnim vozičkom Oldi tem ljudem vrniti mobilnost, ki so jo nekoč izgubili.


Prek 20.000 nepokretnih stanovalcev trenutno biva v domovih za upokojence. Ni znano, koliko jih je sicer v Sloveniji, saj statistike ne vodi nihče. Mnogi, prikovani na svoje postelje, sonca, dreves, narave sploh ne vidijo več. Podjetnik Slavko Verbovšek želi s posebnim vozičkom tem ljudem vrniti mobilnost, ki so jo nekoč izgubili.

Na začetku razcveta, pa že nabira pohvale

Voziček oldi je bil nagrajen s strani Obrtno podjetniške zbornice Domžale, Generatorja Domžale ter projekta Startaj Domžale.

Izdelek je nastal v zimskih mesecih, s ciljem predstavitve na aprilskem mednarodnem sejmu Medical pripoveduje industrijski oblikovalec: “Kar nam je tudi uspelo, več kot uspelo!” Sejem je obiskalo okoli 5000 ljudi. 

OLDI

Med drugimi so izdelek preizkusili tudi predstavniki različnih priznanih podjetij ter predstavnica ministrstva za zdravje gospa Milojka Kolar Celarc. Pripoveduje Klemen.Foto: osebni arhiv

“Prvi voziček je bil sestavljen aprila letos. In je trenutno tudi edini. Zakaj? Ker je nekaj takega težko financirati iz svojega žepa,” pravi Klemen: “Žal za projekt do zdaj še nismo prejeli nobenih sredstev s strani države ali posameznikov.”

“Verjamemo v projekt in vemo, da bodo vse neprespane noči poplačane,” je prepričan. Testirali so ga tudi v domžalskem domu za starostnike. “Tam so bili popolnoma brez besed. Veselje, solze sreče,” navdušeno pravi industrijski oblikovalec. 

Ideja nastala zaradi prababičine želje po stiku z naravo

“Naša prababica je bila nora na naravo in šport, vendar se je vse to končalo, ko smo jo morali prestaviti v dom za starostnike,” pripoveduje 24-letni Klemen Verbovšek.

“Imela je ogromno željo, da bi lahko rojstne dneve svojih pravnukov praznovali skupaj,” nadaljuje Klemen in dodaja, da je najbolj pogrešala občutek svobode in naravo. “Želela je iti ven iz te celice, kot je ona temu pravila.”

Zadnjih deset let je preživela v postelji, “v zaprti zatohli sobi”, kot pravi Verbovšek. Na žalost izpolnitve želje ni dočakala, Klemen in njegov oče Alojz pa sta se odločila, da bosta njeno željo izpolnila osebam, ki so v podobni situaciji.

“Vprašala sva se, ali na svetu obstaja še več takšnih ljudi, ki bi si želeli ven,” je pojasnil Klemen. Z očetom sta našla obširno raziskavo, ki je pokazala, da si 80 odstotkov ljudi brez pomisleka želi iti ven in “biti na sončku, čutiti veter …”

https://www.24ur.com/novice/slovenija/podjetnik-zeli-s-posebnim-vozickom-nepokretnim-ljudem-vrniti-mobilnost.html